kedd, június 19, 2018

Évadzáró (és -nyitó) előadások a Nemzetiben

 Több produkcióval is zárja idei, illetve nyitja jövő évadát a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, amelyek közül Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámája az évadzáró előadások sorában június 16-án, szombaton és 17-én, vasárnap este 7 órától tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében.

Az előadásokra érvényesíthető minden típusú szabadbérlet, tehát a 2017/2018-as évadra váltott Bolyai János-diákbérlet, a Köteles Sámuel-pedagógusbérlet, a nyugdíjas szabadbérlet és a 4, 6 és 8 egységes szabadbérletek, melyek az évad végén érvénytelenné válnak. A diákjegyek ára 10 lej. Ugyanakkor csoportos látogatás esetén (10 személy felett) 8 lej értékű jegyek válthatók.

Sütő András jeles színművét a reformáció 500. évfordulója alkalmából tűzte műsorra a Tompa Miklós Társulat. „A bűnhődés univerzalitása ugyancsak Sebestyén Aba rendezésének sajátossága, itt nincs felmentés a bűnrészeseknek, tettlegesen vagy metafizikai síkon előbb-utóbb mindenkit elér egy magasabb rendű, arctalan hatalom keze. Az, hogy az igazság hol van mindebben, majdhogynem feltárhatatlan. Ugyancsak a rendezői koncepció érdeme, hogy a karakterek többsége nem csupán egy példázat papírmasészerű szereplője, egy szigorú kereteken belül meghatározható elvrendszer szócsöve, hanem hús-vér ember” – írja kritikájában Dézsi Fruzsina. 

A 14 éven felülieknek ajánlott előadás román nyelvű feliratozással követhető. Jegyek válthatók a színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (kedd-péntek 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372-951-251) és a színházban működő jegypénztárban (kedd-péntek 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365-806-865) és online, a www.biletmaster.ro honlapon. Csoportos foglalások/jegyvásárlás: Szász Melinda (0742-251-647), Suflea Adél Frida (0743-854-707).

Én és a világ – Székely János-versek Gyulán és Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Gyulai Várszínház koprodukciójában valósul meg a Székely János verseiből összeállított Én és a világ című előadóest. A verseket válogatta Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója, művészeti munkatárs-rendező: Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, előadó: Henn János, a Tompa Miklós Társulat színművésze. A versműsor bemutatójára a Gyulai Várszínház 55. Nyári Évadának programja keretében, június 26-án, kedden 18 órától kerül sor a Gyulai Várszínház kamaratermében. 

Marosvásárhelyen a 2018/2019-es évad elejétől lesz megtekinthető a produkció – áll a színház közleményében.