kedd, június 19, 2018

Érintésre nyíló költői világ

Arany-busz a Színház téren
Fotó: Nagy Tibor

Vasárnap délután a Teleki Téka vendégeként Marosvásárhelyre érkezett az Arany János világát a Kárpát-medencében utaztató autóbusz. A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum egy éve, Arany születésének 200. évfordulója alkalmából indította útjára az interaktív emlékkiállítást, amely a legfiatalabbaktól az idősebb korosztályokig mindenki számára szó szerint kézzelfoghatóvá teszi a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjának életművét, illetve a kort, amelyben a nagy költő művei megszülettek.

Már az érkezés utáni első órában zsúfolásig telt a jármű, ottjártunkkor is telt busz fogadott. A kiállításon Erdődy Kristóf, a projekt szakreferense vezetett végig. Elsőként arra hívta fel a figyelmünket, hogy a kiállítási tér hármas tagolású, érdemes a sofőrüléstől a hátsó székekig haladva, cikcakkban bejárni.

Az első részlegen egy digitális idővonalat követve kísérhetjük végig Arany János életének fontosabb állomásait. A jármű falából kiemelkedő táblák megérintésével jelennek meg a különböző életszakaszokhoz fűződő történések a képernyőn, amelyen szintén érintéssel lapozhatunk. 

A virtuális ismertetőket az adott időszakhoz kapcsolódó Arany János-idézetek teszik gazdagabbá. Ahogy továbblépünk, újabb idézetek és levélrészletek visszhangozzák az Arany-múltat. Egy másik izgalmas ponton kezünket egy képernyő előtt mozgatva hívhatjuk elő a költő korát, a születésétől haláláig, 1817–1882 között lezajlott fontos társadalmi, irodalmi, tudományos eseményeket. Egy karnyújtásnyival odébb Arany némely tárgyainak – pipájának, nyúlszőr kalapjának, karlsbadi ivópoharának – nemes másolatát találjuk a hozzájuk illő költői vallomások kíséretében.

A középső teret Arany János talán legemlékezetesebb alkotásai, a műballadák uralják. Fából készült installációk idézik fel bennünk a magyar irodalom remekműveit, A walesi bárdokat, lepedőként összehajtogatott olvasmányként Ágnes asszonyt. Szondi két apródjának világát korabeli, felpróbálható sisak eleveníti fel.

 

Toldi Miklósok a virtuális térben

A gyermekközönséget leginkább lenyűgöző, izgalmas rész a busz hátsó felében várja a látogatót. Míg a felnőttek alkotói portrékat mutató táblák forgatásával kereshetik meg Arany kortársait, illetve egy-egy idézetből azt is megtudhatják, mit jelentett a költő életműve pályatársai és az utána következő író-, költőnemzedékek számára, a kisebbek egy számítógépes játék során Toldi Miklóssá változva győzhetik le a nádasból előrontó farkast, a virtuális térbe hajíthatják a malomkövet, és a cseh vitézzel is megküzdhetnek. Egy másik képernyőn térben és időben kalandozhatunk, megtudhatjuk, merre járt, hogyan utazott élete során a költő, illetve a világ mely tájain találhatunk róla és trilógiája hőséről, Toldi Miklósról elnevezett utcát. Ha eddig nem tudtuk, itt arról is tudomást szerezhetünk, hogy 2002-ben a világűrbe is felkerült Arany neve, egy kisbolygót neveztek el róla.

Az izgalmas utazást a busz végén elhelyezett üléseken pihenhetjük ki. Itt Arany János életéről nézhetünk, hallgathatunk filmet, interjút, mesét, illetve az általa szerzett, igazi ritkaságnak számító zenével is megismerkedhetünk. Szintén hátul azt is felmérhetjük, mennyire áll közel hozzánk a magyar irodalom leggazdagabbikaként számontartott Arany-szókincs, tudjuk-e például, hogy mit jelent a saroglya, lepe, asztag, cocó.

Látogatásunk végén Erdődy Kristóftól azt is megtudtuk, hogy múlt év májusától közel 57 ezren tekintették meg a kiállítást, Marosvásárhely a 155. állomás. Számos erdélyi településen megfordultak már, tavaly Kolozsváron jártak, másfél hete Brassót, illetve a székelyföldi városokat vették sorra. Szerdán Nagybányán és környékén állomásozik a busz, ez lesz az erdélyi körút vége, azt követően Magyarország felé veszik az irányt. A szakreferens azt is elmondta, hogy eredetileg októberben zárták volna a projektet, mivel azonban még 300-egynéhány intézmény várja őket, nagy valószínűséggel csak később fut be a végállomásra az Arany-busz. Aki a különleges kalandról lemaradt, ma 18 óráig még felszállhat a Színház téren várakozó, oldalára festett, képregényszerű Toldi-jeleneteivel már messziről csalogató járműre.

A kiállítás ingyen látogatható.