hétfő, március 19, 2018

Épül a jeddi új óvoda

Újabb beruházás az oktatásba
Zajlanak az alapozási munkálatok, de jövő szeptemberben már teljesen új épület fogadná a gyerekeket. Fotó: Gligor Róbert László

Közel egy hónapja elkezdődtek a munkálatok a jeddi óvoda bővítését és korszerűsítését célzó projekt keretében.

Beindultak a munkálatok egy hosszú, majdnem másfél éves közbeszerzési eljárást követően – értesültünk Bányai István polgármestertől, aki sietett is megjegyezni, hogy a közbeszerzési procedúra még nem ért véget, egyelőre csupán az építkezési fázisra írták alá a szerződést a kivitelezővel. Egy hónapja kapta meg a cég a munkálatok elkezdéséhez szükséges polgármesteri rendelkezést, így három hete dolgoznak rajta, addig a kisgyerekeket beköltöztették az általános iskolába.

A jelenlegi épület viszonylag régi, három tanterem, egy-egy előszoba és illemhely volt benne, de a beruházás során a jelenleg 108 négyzeteméter alapfelületű ingatlant korszerűsítik és 250 négyzetméteresre bővítik.

Másfél millióból gazdálkodhatnak

A munkálatok után az épületben a tantermeken kívül helyet kap két öltöző (a gyerekeknek és a személyzetnek), orvosi rendelő és a hozzá tartozó elkülönítő, továbbá egy mosó-szárító helyiség, 

egy-egy illemhely a gyerekeknek 

és oktatóknak, egy-egy raktár a játékoknak, illetve a tisztítószereknek, az oktatók számára egy iroda, valamint egy hőközpont és egy konyha is része lesz az épületnek.

Ottjártunkkor a havas esőre való tekintettel a munka éppen szünetelt, de már az alapok betonvasazata a helyén várta az érkező építőanyagot. A kivitelezési határidő egy év, de a községvezető azt szeretné, ha jövő szeptemberben már az új épületben kezdenék a tanévet az apróságok.

Az építkezés mellett az új épület felszerelésére további kilenc szerződést kell megkötni különféle beszállítókkal, ezek kiválasztása most van folyamatban. Ugyanis külön-külön kell megállapodást kötni a belső bútorzatra, konyhai felszerelésekre, konyhai bútorzatra, konyhai gépekre, mosó-szárító gépekre, didaktikai eszközökre, audio-videó felszerelésekre, játszótéri bútorzatra, valamint elsősegélynyújtási, illetve tűzoltó-felszerelésekre.

A projekt összértéke 1.493.241,20 lej, ebből 1.209.129,48 lej európai támogatás, valamint az önrészt jelentő 284.111,72 lej nem támogatott költség.

Minőséget ígérnek

Jedd gyorsan kiépülő, bővülő község, ezért fontos, hogy egy fejlett községben legyen egy jó óvoda, amely akár napközivé is alakítható. Hogy erre igény van és lenne, az is mutatja, hogy sok szülő beviszi a gyerekét marosvásárhelyi tanintézménybe, de ha Jedden is lesz egy tágas, jól felszerelt, szép udvarral, játszótérrel rendelkező óvoda, már nem lesz érdemes ingáztatni a kicsiket – részletezte Bányai István, megjegyezve, lesz gondja arra, hogy a kivitelező minőségi munkát végezzen, ősszel az óvodai csoportok megteljenek, illetve hogy minőségi oktatást kapjanak itt a gyerekek. Egyelőre magyar tannyelvű csoportok vannak (ide járnak a romák is), s bár egyelőre még nem került szóba, de előbb-utóbb román csoport beindítására is igény lehet majd.