vasárnap, április 22, 2018

Átok ül a Sirius meccseinek harmadik negyedén

Anđela Radović (j) próbál utat találni az ellenfél védőinek gyűrűjében Kiss István klubelnök (k) aggodalmaskodó tekintetétől kísérve a Gyulafehérvári CSU elleni mérkőzésen, a ligeti sportcsarnokban, 2017. december 28-án. Fotó: Nagy Tibor

Újabb olyan mérkőzést veszített el hazai pályán az UPM Sirius női kosárlabdacsapata, amelyet egy kicsit jobb odafigyeléssel megnyerhetett volna. A marosvásárhelyi csapat vereségeinek visszatérő motívuma a többperces kihagyás a játékban, a legtöbb esetben a harmadik negyedben. Ez most sem történt másként.

A csupán három légióssal maradt alakulat remek védekezéssel kezdett, s bár támadásban lehetett volna jobban teljesíteni az elején, mégis végig előnyben volt az első negyedben, ugyanis a gyulafehérváriak nehezen találták az utat a hazai gyűrűhöz, dobásaik során többször kerültek kiszorított helyzetbe, ezért pontatlanok is voltak. A második negyedben lankadt a Sirius védelme, azonban a nagyszünetig még mindig sikerült megőrizni öt pontot a negyed elején még 12 pontot számláló előnyből.

Következett azonban a harmadik negyed és egy 19-2-es parciális a vendégek javára. Ezalatt többször próbálkoztak a marosvásárhelyi játékosok távolról, eközben pedig a vendégek azt tettek a Sirius palánkja alatt, amit akartak, gyakorlatilag minden támadásukat kosárig vitték, legtöbbször az elmélázó védők mellett könnyű helyzetből. A gyulafehérváriak menetelését mínusz tíznél sikerült egy kicsit megakasztani, a negyedik negyedet azonban a vendégek ismét 8-0-lal kezdték, és 18 pontra elhúztak. A vége azonban mégis izgalmasra sikeredett, váratlanul felzárkózott a Sirius, és Anđela Radović triplájával, 44 másodperccel a vége előtt kettőre jött fel. A következő védekezés során azonban nem tudták megszerezni a lepattanót, amikor Morrissette dobása kimaradt, Fleming kapta le a palánk alatt a labdát, és a könnyű két pontja megpecsételte a meccs sorsát.

Ennek a döntő momentumnak az apropóján tegyük hozzá, hogy lepattanózásban lemosták a marosvásárhelyieket a vendégek, hiszen 54-ből 21 labdát szereztek meg a Sirius palánkja alatt a Sirius 35 lepattanójához képest. Tekintve, hogy így is csak 4 ponttal nyertek, nyugodtan állítható, hogy ez a játékelem döntötte el a javukra a meccset, mert a Siriusnak sokkal jobb volt a dobószázaléka közelről, távolról és szabaddobásból is. De ha egy támadás során akár négyszer is veszed le a lepattanót (ahogy volt rá példa), akkor a végén csak sikerül begyötörni a gyűrűbe.

A rangsorban egyre stabilabban utolsó, és ennek a helynek az elhagyására csak elméleti eséllyel rendelkező marosvásárhelyi csapat január 6-án, szombaton ismét hazai pályán játszik, amikor az egész mezőny legnagyobb költségvetésével rendelkező csapatát, a Szatmárnémeti CSM-t fogadja.

 

Jegyzőkönyv

Női kosárlabda Nemzeti Liga, 12. forduló: Marosvásárhelyi UPM Sirius – Gyulafehérvári CSU 65:69 (17-8, 13-17, 13-28, 22-16)

Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok, 100 néző. Vezette: Alexandra Stan (Bukarest), Cosmin Prişcă (Medgyes), Cristian Trofim (Temesvár). Ellenőr: Mircea Hurgoi (Kolozsvár).

UPM Sirius: Robinson 24 pont (1), Mészáros 15, Anđela Radović 11 (1), Beldian 6 (2), Alina Pop 4, Gál 3 (1), Mitov 2, Radu. 

Gyulafehérvár: Fodor 17 (1), Fleming 15, Ana Radović 15 (1), Morrissette 12, January 8, Cutaş 2, Fleşer, Crăciun, Ignat, Omerbasić.

 

Eredményjelző

A női kosárlabda Nemzeti Liga 12. fordulójának eredményei: Kolozsvári U – Aradi ICIM 81:86, Szatmárnémeti CSM – Temesvári SCM 91:86, Marosvásárhelyi UPM Sirius – Gyulafehérvári CSU 65:69. A Brassói Olimpia – CSBT Alexandria mérkőzést január 24-én játsszák. A Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC állt.

 

Az év első kosárlabda-mérkőzése Marosvásárhelyen: csütörtökön este

A Galaci Phoenix lesz az idei első ellenfele a Marosvásárhelyi Maros KK csapatának. A Szászgáspár Barnabás és George Trif irányította alakulat 19 órakor lép pályára a ligeti sportcsarnokban. A játéknap további programja: ma: Temesvári Timba – Temesvári BC SCM (18 óra), Nagyszebeni BC CSU – Nagyváradi CSM CSU (18, DigiSport TV), BCM U FC Argeş Piteşti – Kolozsvári U (20, DigiSport TV); holnap: Bukaresti Dinamo – Bukaresti CSM Steaua (18, DigiSport TV).

Az elmúlt év utolsó napjaiban lejátszottak néhány mérkőzést a 11. fordulóból. Az eredmények: Temesvári Timba – BCM U FC Argeş Piteşti 77:82, Nagyváradi CSM CSU – Bukaresti CSM Steaua 89:81, Temesvári BC SCM – Kolozsvári U 70:81, Nagyszebeni BC CSU – Bukaresti Dinamo 111:65. A SCM U Craiova – Galaci Phoenix mérkőzést január 10-én játsszák, akárcsak a 7. fordulóból elmaradt Temesvári Timba – Marosvásárhelyi Maros KK össze-csapást.

A 13. fordulóból előre hozott mérkőzésen: Kolozsvári U – Temesvári Timba 97:80.

A bajnokság állása: 1. Kolozsvár 22 pont, 2. Temesvári BC SCM 19, 3. Nagyszeben 19, 4. Nagyvárad 18, 5. CSM Steaua 18, 6. Piteşti 18, 7. Galac 16, 8. Craiova 14, 9. Maros KK 13, 10. Timba 13, 11. Jászvásár 11, 12. Dinamo 11.